Julebrev 1 2015

En kærlig julehilsen til jer alle her fra Burkina Faso…..
Min ankomst den 1. dec., hvor jeg i lufthavnen blev modtaget af Michel, Pascal og Bakary, er en stor omvæltning. Fra en temperatur på 8 op til ca 32 gr tør varme er en behagelig ændring, men at køre 240 km fra Ouagadougou til Tougan, hvoraf halvdelen nærmest ligner en dansk markvej med mange og store huller efter en ordentlig omgang regn i regntidsperioden, kan nok tage pusten fra èn. Det tog 8 timer at køre strækningen, og det i en meget gammel og faldefærdig bus , så det var en drøj tur, men OK også på mange måder spændende og anderledes………….På baggrund af de meget dårlige veje og min lille Nissan Almeras nuværende tilstand valgte Michel at tage bussen til Ouagadougou for at hente mig. Det viste sig da også det var en god ide, da vi allerede på vores første tur i Tougan punkterede, så vi i hast måtte købe to nye dæk. Alle fire dæk er totalt nedslidte.
Det første jeg generelt registrerede overalt var en helt speciel energi af glæde og lettelse hos befolkningen over at have overstået et præsident-valg, der blev gennemført helt uden blodsudgydelser, og på et demokratisk grundlag. Det er helt fantastisk ja helt enestående i Afrika. En sådan bedrift burde efter min, og i øvrigt mange andres meninger, komme i medierne på et langt højere plan end de udsendelser man normalt får serveret. Desværre må vi konstatere indtil nu i hvert fald, at vi mennesker generelt kun ønsker at fokusere på krig og elendighed i stedet for at rette opmærksomheden på de mange gode og positive beretninger der findes ude omkring i verden. Om Burkinerne kan man sige, at de virkelig lever op til deres lands navn, som betyder ”Værdighedernes land”. Nu skal fremtiden vise hvilke ændringer der herefter vil komme.
Jeg har nu fået mig godt etableret i vores hus i Tougan, og er igen parat til at modtage en 40` container sponseret af Blue Water Shipping Esbjerg. Vi forventer dens ankomst mellem jul og nytår.
Fredag morgen kørte vi til Tourouba (60 km) Det tog 4 timer mod normalt 1½ time. Foreningen ADT, som står for ”udvikling i Tourouba” er stiftet af unge mennesker fra Tourouba, men som nu studerer i Ouagadougou. De har over tre dage arr. en ceremoni for hele landsbyen, og bedt Michel om at være deres ”goodfather”. Denne udvikling skal ses i lyset af det arbejde Michel har gjort for sin fødelandsby op gennem årene, og ikke mindst gennem de sidste 4 års intensive arbejde mellem AESF Burkina Faso og DBL-KOONSO Danmark.
Det var en stor oplevelse for mig at deltage. Den første dag blev holdt med officielle taler, musik og stammedans. Om lørdagen var der en stor fodboldkamp på den nye fodboldbane, hvor de to nye danske mål er blevet placeret. De to grupper fra foreningen ”Fodbold for miljø” var begge fra Tourouba. Den ene gruppe havde gule bluser på, og den anden havde grønne bluser, hvorpå der stod Sydbank. Det var helt sjovt at se. Sistnævnte vandt kampen 2-0. Om aftenen var der dans til den lyse morgen. Søndag var der evaluering af hele ceremonien, og herefter blev der mellem to nyplantede biobab træer nedlagt de første lersten til et lille hus med kontor til foreningen ADT. Alt i alt en rigtig spændende weekend, hvor jeg igen på meget nært hold oplevede at leve i en lille afrikansk bushlandsby uden nogen form for helt basale fornødenheder, så som rent drikkevand, gode toiletforhold, varieret kost, og en seng etc. ….Det er meget meget primitivt , men den indre varme, glæden og deres stolthed er der ingen i hele verden der kan fratage dem.
Om eftermiddagen tog vi igen turen hjem til Tougan.
Nu vil jeg ønske jer alle en rigtig glædelig jul og et godt og inspirerende nyt år.
Mange kærlige hilsener fra AESF og alle indbyggerne i Touroba, personalet på hospitaler/sundhedscentre i Tougan, Dedougou, Toma, Lankoue, Rassoli og Gourbala. med et stort og hjertelig tak til alle sponsorer og hjælpere for al den hjælp de/vi har modtaget også i 2015. ………………
Aase i Burkina Faso