Historie:
I november 2011 tog undertegnede til Burkina Faso med det formål at finansiere en ny treklasses Primærgrundskole i Tourouba i samarbejde med min samarbejdspartner Michel og entreprenøren Traore.
Efter et besøg i den lille landsby i januar 2011, efterfulgt af nogle landsbymøder samt møder med de offentlige myndigheder i Sourou Provinsens ”hovedstad” Tougan i november 2011, var vejen banet til at give den lille landsby en ny skole, og en meget gammel drøm, helt fra min studietid på den Sønderjyske Sygeplejeskole, kunne dermed gå i opfyldelse.
Den 1. sten blev lagt den 5. Januar 2012, og den 25. Marts 2012 stod skolen færdig. Til indvielsen, som fandt sted den 12. Maj, var Korbeogo Sibiri fra Undervisningsministeriet i Ouagadougou, Jytte Vagner fra Den Danske Ambassade, Clementine Dabire, de off. myndigheder fra Tougan og Departementbyen Lankoue, indbudte gæster, og så selvfølgelig landsbyens indbyggere.DSC00060
Nyt inventar blev doneret af den nystiftede forening DBL-KOONSO’s sponsorer: Rotary Gråsten, Rotary Sønderborg, ,   Testrup Højskole, Sønderborg og Nordborg, Logen FREJA København, og logen LILIUM Odense, Karen Overgaard, Joan Burger Siem og private.
De to skoler danner nu tilsammen en seksklasses primærgrundskole, og myndighederne har derfor udvidet lærerstaben med fire nye lærere til de i alt 508 elever, der nu går i skole. Udviklingen har medført, at elevantallet er sænket fra 117 ned til ca 70 elever pr klasse, og også på andre områder er der sket store forandringer. I sommeren 2012, 2013, 2014, 2016 og 2016 har 49 ud af ca 51 afgangselever hvert år bestået deres Nationale Afgangseksamen, og det er helt usædvanlig i Tourouba. Normalt har kun ca mellem 5-8 ud af ca 50 bestået deres afgangseksamen.

I 2014 har myndighederne udnævnt skolen til ‘National Examination Center’, som betyder, at alle de 8 omkringliggende landsbyers afgangselever skal aflægge deres eksamen i Tourouba, og hvad det betyder for den lille landsby kan kun tiden vise.

I oktober 2013 donerede logo 100.000kr til undersøgelse af vore to vandprojekter: A. “Rent drikkevand” til alle i landsbyen, og B. En brønd der skal forsyne en køkkenhave med vand. Disse to projekter ligger nu klar til udførelse med en timeline på 3-4 mdr.
I sommeren 2013 sponserede Mads Friis, logo en meget vellykket velgørenheds arrangement på Benniksgaard, Gråsten. Pengene gik ubeskåret til foreningens arbejde i Burkina Faso
I 2014 sendte DBL-KOONSO en 40`og en 20`container med til Burkina Faso sponsoreret af GENBRUG TIL SYD (GTS) med bl.a. skolemøbler til den nyrenoverede skole, en Ambulance fra , Ultrascanner, Monitor, andet hospitalsudstyr, symaskiner, cykler, værktøj, computere, og m.m.
Derudover har DBL-KOONSO indkøbt to væve til etablering af en væve-/systue i Tourouba. Yderligere sponsorer i 2013: Falck Sønderborg, Sønderborg Sygehus Teknisk Afd., , , , og Asserballeskov Autoværksted Thorkil Nissen Hovedgaarden, sponsorerer foreningens opmagasineringsplads..

I 2015 og igen i 2016 har Esbjerg sponseret en 40`containertransport til Burkina Faso med hovedsageligt hospitalsudstyr fra Sønderborg. Aabenraa og Haderslev, samt øjenudstyr fra øjenlæge Eva Ottoway. Udstyret kom også denne gang fra de ovenfor nævnte donorer fra 2013-14. Sønderborg har doneret et nyt NIKON Coolpix S 9700, skilte på ambulancen blev leveret af Sønderborg, og en computer fra Sønderborg Statsskole og computere fra private blev afleveret til glade modtagere i Burkina Faso.

Næste projekter…