Rejsebrev 3 februar 2016

REJSEBREV 3 februar 2016
Fredag den 12. februar var dagen hvor vi kørte til Tourouba for at aflevere fodboldtøj og bolde, landbrugsredskaber, en kultivator, bandage til de tre sundhedscentre m.m.
Alt dette kunne vi selvfølgelig ikke have i min lille bil, men vi var heldige, chefen for hospitalet i Tougan lånte os statens firehjulstrækker med chauffør, så det var en stor lettelse for os.
Efter en hård tur incl. en punktering undervejs ankom Michel og jeg til Lankoue lidt over middag, hvor vi afleverede nogle af vore gaver og fortsatte derfra de sidste 6 km til Tourouba. Firehjulstrækkeren havde allerede været i Tourouba og afleveret det medbragte udstyr. Vi fik pakket vore ting ud og indrettet os for de næste to dage. Det er ikke som i Danmark, hvor man ved ankomst får noget at spise eller drikke. Vi drak noget lunkent vand fra flasken vi havde medbragt, og om aftenen blev der lavet lidt milletgrød med en bønnesovs…………Det er en god slankekur for mig………….
Inden det blev mørkt havde de to af landsbyens 4 fodboldhold i dagens anledning arrangeret en fodboldkamp og en lille ceremoni med taler , hvor Michel fik afleveret deres nye fodboldtøj og bolde. De blev meget meget glade og stolte over, at de nu også har fået ens tøj til et helt hold . Touroubas unge fodboldintuisiaster går op i sporten ”med hud og hår”, så det bliver spændende at se dem om nogle år. Får vi en dag mulighed vil vi gerne ansætte en træner til at komme til dem en gang om måneden.
Når de spiller kan jeg få helt gåsehud, da nogle af de unge slet ikke har sko på, de spiller i bare tæer , og det ovenikøbet på den hårde og meget stenede jord. . De unge der kommer ”over barndommen” er generelt meget hårdføre og vant til at arbejde hårdt for overhovedet bare at overleve, ….specielt ude i de mange små landsbyer i bushen.
Om aftenen var Michel til et større politisk møde med landsbyens indbyggere, fordi de har bedt ham om at repræsentere Tourouba som deres Counseler, som skal vælges til maj. Som bekendt har der lige været valg i landet, hvor de fik en ny præsident fra det politiske parti MPP (social), så der sker allerede nu mange og nye gode ting i landet. Lad os håbe, at det nye demokrati må vokse sig stærk og i den rigtige retning. Urolighederne fra terrorhandlingerne i januar har ”lagt sig”, og man søger nu at finde de skyldige.
Morgendagen, ja for den sags skyld resten af dagen, bestod vores mad af en kop the og tre små bitte stykker milletbrød. Jeg havde heldigvis to flasker lunkne maltøl med i bilen.
Hernede spiser man for at overleve og ikke som hos os for hyggens skyld og med et overflod af mad……………….
Lørdagen blev brugt til samtaler med landsbyens indbyggere, som i en lind strøm kom til vores hytte. Ind imellem gav kvinderne sig til at danse efter de typiske afrikanske rytmer fra en transistor radio og børnene,…ja de var over det hele, hvor de fulgte os hele dagen med store undrende øjne. Vi har haft en del legetøj med herned, men vi kan ikke på nuværende tidspunkt give det til børnene i Tourouba for det betyder, at hvis ikke ALLE får det samme legetøj eller noget tilsvarende, vil der opstå misundelse og ballade, og det ønsker vi ikke, selvom jeg godt kan se, at de alle HIGER efter at blive udfordret, uden at de selv ved gennem hvad.!!!!!!!!!!! Det vi kan give dem er legetøj som flere kan have glæde af på samme tid. eks. pentang, fodbold, bolde og andre spil der indvolverer flere i legen. Vi håber på, at vi en dag kan give dem en stor kasse LEGO til specielt børn fra 4-12 årrige. Det kunne være en rigtig god begyndelse til udvidelse af deres kreativitet.
Ved denne lejlighed her vil jeg,… lige som politikerne,… gerne lige understrege, at jeg får myrekryb, når jeg hører, at vi ”i Vesten” generelt anbefaler de afrikanske lande til at bruge prævention for at nedbringe de mange børnefødsler. Hvordan i alverden kan man tillade sig at anbefale at nedbringe fødselsantallet i et andet land UDEN samtidigt, og i samarbejde med regeringen OG den lokale befolkning, at sikre det sociale netværk for den enkelte borger i deres alderdom. Er det igen den økonomiske gevinst af præventionsmidler politikerne er blændet af??? eller/og den forvrængede fremstilling af verdens fødevare situation??? Det er ihvertfald vigtigt at gøre sig klart, at børnene i de fleste afrikanske lande er de ældres aldersforsikring, så uden de mange børn vil de ældre ganske enkelt dø væsentlig tidligere, og i øvrigt have en langt hårdere hverdag en den de i forvejen har. Efter flere besøg på hospitaler og sundhedscentre har jeg herudover måttet konstatere, at de negative aspekter ved prævention, så som blandt andet blodpropper, fibromer og cancer er langt større end de positive aspekter. Det var et sidespring men tankevækkende……….
Lørdag aften blev for mig en aften jeg længe har set frem til. Under afrikas mørke og stjerneklare himmel samlede der sig ca 3-400 børn og voksne til en aften af de helt store oplevelser. Vi havde taget vores generator, computer og en projektor med til Tourouba, og for tredje gang viste vi fotos taget i landsbyen siden starten af vores arbejde i 2012. Hver gang de så èn af ”deres egne” i sjove situationer gav de et kæmpe hvin af glæde fra sig, der kunne høres over det meste af landsbyen. Bagefter viste vi en naturfilm om løver, og en naturfilm fra forskellige lande, hvor Michel på det lokale stammesprog SAN fortalte dem om hvad de så.
Ved midnatstid sluttede vi, og alle gik glade hver til sit med en uforglemmelig oplevelse, der for nogles vedkommende kan have givet dem en betydning, som de måske senere i livet kan få glæde af,……..hvem ved……….
Tidlig søndag morgen pakkede vi bilen for efter en begivenhedsrig weekend atter at køre hjem til Tougan. Turen hjem var ikke uden en vis nervøsitet, for som allerede nævnt, havde vi på henturen en punktering, og det betød, at vi IKKE i bilen havde et reserve dæk, hvis vi skulle punktere igen.
Vi nåede heldigvis godt hjem dog ikke helt uden et lille problem. En sten havde slået hul på boxen med motorolie, så der lækkede olie ud på jorden. Det må være sket kort før vi nåede Tougan, for den røde lampe i bilen var endnu ikke blevet aktiveret.
Her må sætningen ”heldet følger de tossede” være på sin rette plads.
KH her fra Tougan i Burkina Faso
Aase
Ønsker du at støtte op om vores humanitære arbejde er vores bank kt. nr. 1551 11011934

Aase Bonde, Burkina, skolen i Tourouba Vestafrika.