Rejsebrev 6 marts 2016

Rejsebrev nr. 6
Lørdag den 19. marts var Michel hele dagen meget hemmelighedsfuld. Det var umuligt for mig at få at vide hvad der om aftenen var arrangeret på Hotel Neerwaya. Da tiden nærmede sig 20.30 kørte vi ned på hotellet. Der var allerede fyldt helt op i festsalen med mennesker fra hovedsagelig hospitalsverdenen. Vi blev placeret ved højbordet sammen med bl.a. Hochcommissæren og Preferen i Tougan, Dr. Robert Karama Regional Director over CHR i hele Bouckle du Mouhoun på 1,5 mill. indbyggere, 5 MCD chefer for CMA ud af 6 mulige fra henholdsvis Tougan, Nouna, Toma, Boromo og Dedougou. Hospitalerne er inddelt således: CHU er Universitetshospitaler, CHR er Regional hospitaler, CMA er Province hospitaler, CM er centre i større kommuner og CSPS er centre i mindre kommuner og små landsbyer.
Aftenen blev indledt med officielle taler og underholdning, hvorefter der blev serveret en middag bestående af kylling med salat. Herefter blev der råbt enkelt navne og foreninger op som i årets løb har gjort noget helt særligt indenfor deres arbejdsområde, og om ikke også DBL-KOONSO og AESF blev nævnt, så jeg blev bedt om at komme op på scenen for at modtage en udmærkelse af selveste Regional Directøren fra Dedougou. Han takkede på det hjerteligste for alt det udstyr vi i de sidste tre år har bragt ned til Burkina Faso, og ser frem til et fortsat godt samarbejde. Også Michel AESF blev hentet op på scenen og fik en udmærkelse for det store arbejde der er blevet gjort ved distribuering af alt udstyr.
Aftenens officielle del sluttede med at Michel overrakte en kuvert med dokumenter over alt vores øjenudstyr til Hochcommissæren, Preferen, Regional Direktøren og MCD i Tougan, i håb om, at der kan etableres en øjenklinik i Tougan indenfor nærmeste fremtid. Herefter blev der spillet op til dans under den stjerneklare nattehimmel.
Også næste dags formiddag blev noget helt særligt. Omkring klokken 10 kom ca 25 personer bestående af Regional Direktøren, MCD fra 5 forskellige provinser i Regionen Bouckle du Mouhoun, læger fra Tougan m.fl. for personligt at aflevere en ny ønskeliste til AESF og DBL-KOONSO inden min hjemrejse på onsdag.. Vi kan i sagens natur selvfølgelig intet love, men efter at have besøgt flere hospitaler og med egne øjne set under hvilke forhold de arbejder, vil jeg, i samarbejde med AESF og min bestyrelse gøre hvad vi kan for at samle mere hospitalsudstyr, der kan forbedre befolkningens muligheder for at få en bedre behandling end den man har mulighed for at give dem i dag. Vi har i de sidste 3 år fået doneret en hel del meget fint udstyr af forskellig slags fra såvel Haderslev, Aabenraa og Sønderborg sygehuse, og vi vil derfor gerne her ved denne lejlighed takke alle de der har været indvolveret i dette hjælpearbejde. HJERTELIGT TAK ALLE SAMMEN,…..også alle hernede i Burkina Faso sender jer en stor og hjertelig tak…………………………
Så snart jeg kommer hjem vil jeg efter påske holde et lille møde med min bestyrelse med henblik på planlægningen af den næste container transport, hvor vi forhåbentlig igen via donationer får mulighed for at sende en 40`container til Burkina Faso med hovedsagelig hospitalsudstyr fra deres ønskeliste samt værktøjer af forskellig art m.m.
Jeg er stolt over at komme hjem og kan fortælle om vores gode samarbejde med såvel den lokale befolkning, implicerede entreprenører og de officielle myndigheder. Siden starten i 2012 har myndighederne fulgt op på de projekter vi har sat gang i omkring skolen i Tourouba. Den er som i et tidligere rejsebrev blevet udnævnt til EXAMINATION CENTRE, og fået tilført flere dygtige lærere, og indenfor hospitalsverdenen har myndighederne bl.a. sendt MCD Dr. Kabore i Tougan på et studieophold i Belgien for at dygtiggøre sig i bl.a. ultrascanning.
Min projektrejse lakker nu mod enden for denne gang. I morgen tirsdag pakker jeg de sidste ting sammen, og onsdag aften er jeg efter nogle berigende måneder på vej hjem til lille Danmark igen……………..
I håb om at vi i år får doneret penge til projektet ”Rent drikkevand” og måske en brønd til en køkkenhave samt penge til igen at få en container med bl.a. hospitalsudstyr og værktøj sendt til Burkina Faso, vil jeg på DBL-KOONSO og egne vegne sige alle en stor og hjertelig tak for jeres interesse og hjælp i vort humanitære arbejde.
Er der nogen der på en eller anden måde kunne tænke sig at støtte op om dette arbejde kontakt da venligst DBL-KOONSO eller send rejsebrevet rundt til jeres venner……….
KH
Aase i Burkina Faso
Ps. Sidste år læste jeg en artikel om et dansk firma der er begyndt at sælge WI FI anlæg til specielt mindre landsbyer i hovedsageligt engelsk sprogede Afrikanske lande. Jeg kontaktede firmaet for at se om der var interesse i at få kontakt til det fransk talende vestafrikanske land Burkina Faso med 17. mill. indbyggere. Vi havde et lille møde hjemme i Danmark, hvorefter jeg fik udleveret materialer omkring projektet. Materialet blev hernede oversat til fransk af Michel, og efter at vi har holdt et par møder, hvor der var indbudt potentiel interesserede personer, ser vi nu frem til at der kan blive et stormøde, da det viser sig, at man hernede er meget interesseret i at stifte nærmere bekendskab med hvad det danske firma kan tilbyde.
Vi får se hvad tiden bringer…………………
Ps. Igen……..er der stavefejl og andet godt må I tage det med et gran salt eller sukker for jeg sidder i 40 graders varme og sveden hagler af mig………….

Aase Bonde, Burkina, skolen i Tourouba Vestafrika.