Rejsebrev nr 4 februar 2017

CEREMONIEN, hvor hospitalsudstyret fra den 5. container blev officiel overrakt.

Søndag den 5. februar 2017 blev dagen, hvor hospitalet i Tougan afholdt en meget usædvanlig og officiel ceremoni over donationen fra Danmark.
Det var en helt fantastisk oplevelse.
Ganske uventet og for første gang fik byen Tougan besøg af Premierministeren Paul Kaba TIYEBA og Sundhedsministeren Smaila OUEDRAOGO fra Ouagadougou. De kom for at overvære den off. overrækkelse af de meget fine gaver fra Danmark. Derudover kom Guvernøren og flere andre, samt 6 MCDer, som er chefer på de 6 hospitaler, der er i Regionen Boucle de Mouhoun, som har i alt ca 2 mill. indbyggere.

Fire ud af de 6 hospitaler i Regionen er allerede blevet opgraderet på grund af forbedrede undersøgelses- og behandlingsmuligheder. De sidste 2 hospitaler i Regionen får nu også bl.a. en ultrascanner, og herefter vil også de blive ”opgraderet”.

AESF og DBL-KOONSO har betinget sig, at det er hospitalet i Tougan, der først bliver tilgodeset med udstyr, som de kan betjene professionelt. Resterende udstyr fordeles på Regionens 6 sygehuse, og det udstyr der ikke kan betjenes professionelt på disse sygehuse, vil blive sendt til de hospitaler, der har experticen, og det er f.eks. de 8 Dialyse apparater. De vil blive givet til de fire største byer i landet: hovedstaden Ouagadougou, Koudougo, Bobo Dialasso og Ouahigouya.
(De to Ultrascannere på hospitalet i Tougan, blev i begyndelsen ”kun” brugt til undersøgelse af gravide kvinder, men indenfor de sidste to år har man jævnligt haft læger på intensive træningskurser i også at undersøge hjertepatienter. Det har resulteret i, at der nu jævnligt kommer en hjertespecialist fra Bobo Dialasso til Tougan for yderligere at træne lægerne i Tougan. Resultatet af dette forarbejde er, at man arbejder hen på, at hospitalet i Tougan bliver opgraderet til også at modtage hjertepatienter til undersøgelse i stedet for at de som nu skal rejse meget langt og besværligt for at komme til de større byer.

Til ceremonien holdt Michel en fin tale, og bagefter var det ex. MCD i Tougan dr. Kabore, der gav et overblik over alt det udstyr, vi har bragt herned siden 2013 incl. øjenudstyret, som AESF og DBL-KOONSO har haft deponeret siden 2014.
Herefter gik Premierministeren og Sundhedsministeren m.fl. hen og inspicerede alt udstyret, som i dagens anledning var sat ud under et halvtag. Han blev meget meget glad på Burkinernes vegne over at have modtaget alt dette fine udstyr. Da han hørte, at øjenudstyret har været deponeret siden 2014, blev han ”vred” og sagde, at sådan noget fint udstyr skal ikke ligge i årevis, så nu vil han ”gå hjem” til sit ministerium og sørge for, at der hurtigst muligt bliver bygget en bygning til etablering af en øjenklinik på det off. hospital i Tougan, og det er jo lige det AESF og DBL-KOONSO har ventet på.
Hospitalet Tougan har for ca 3 år siden haft en tandklinik, men den lukkede man ned på grund af meget dårligt tandlægeudstyr. Nu vil den blive genåbnet med fin og komplet udstyr fra Danmark. Det resterende udstyr til 3 tandklinikker vil Regionen finde, hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere dem.
En anden glædelige meddelelse er, at den ene af i alt to operationsstuer på hospitalet i Tougan, vil blive genåbnet med udstyr fra Danmark. Operationsstuen blev for ca 3 år siden nedlagt på grund af dårligt udstyr. To flotte lægetasker som vi fik i år, er blevet givet til MCD i Tougan og hans kollega Dr. Bakoua. Sidstnævnte fortalte, at han har haft lægetasken med, da han for nylig var ude i en lille landsby. Her fik han pludselig brug for sin expertice, og det var han meget stolt af. Det er ikke normalt, at læger i Burkina Faso arbejder udenfor sygehusene, så det er en helt ny situation for ham, og samtidigt en rigtig god oplevelse, som han gerne vil arbejde videre med.

Til slut talte Michel og jeg med Premierministeren, hvor han takkede os for vores arbejde, og håbede inderligt, at dette samarbejde vil fortsætte, for som han sagde,…..Burkina Faso har virkelig brug for ”alt dette fine udstyr”.

Hertil svarede jeg meget dristigt, at på baggrund af at Danmark bygger nye sygehuse, og derfor nedlægger de gamle,… kasseres forældet men brugbart og funktionelt udstyr,… og vi er derfor allerede begyndt at samle ind til den 6. container, i håb om, at det igen kan blive muligt at få sendt ”fint hospitalsudstyr” til Burkina Faso i efteråret 2017.

Premierministeren sagde herefter klart og tydeligt til os begge to, at han vil holde sig ajour, og håber det bedste…….

Det statslige TV og radio optog hele ceremonien, som udsendtes i nyhederne allerede samme aften og de efterfølgende dage. Vi fik desværre ikke selv lejlighed til at se udsendelsen, men i det daglige i Tougan mærker vi meget tydeligt, at der er vakt en ny opmærksomhed såvel hos de officielle myndigheder som i lokalbefolkningen. Vi forsøger i øjeblikket, at se om vi kan købe udsendelsen hos TV selskabet i Ouagadougou.
AESF og DBL-KOONSOs arbejde er nu virkelig blevet offentligt kendt.

Med denne lille briefing håber jeg, at have givet udtryk for den dybe taknemmelighed med, hvilken det donerede udstyr er blevet modtaget og taget i anvendelse.

Kærlig hilsen og en stor og hjertelig tak til alle der på hver sin måde har støttet op omkring DBL-KOONSO`s humanitære hjælp i Burkina Faso.
Aase

Her står Michel og jeg og får en samtale med Burkina Faso`s Premierminister Paul Kaba TIEBA

fra venstre MCD i Tougan Dr. Sanou Roland, AESF formand Michel L. Dieni, undertegnede, Premierministeren Paul Kaba TIYEBA, Sundhedsministeren Smaila Ouedraogo og ex MCD i Tougan Dr. Soulayma Kabore.