Rejsebrev nr 4 januar 2018

Kære medlemmer og interesserede………

Atter tager vi fat på et nyt år med masser af inspirationer og udfordringer.
Burkinerne er meget meget glade og taknemmelige for alt hvad de har fået, og ser frem til fortsat et godt samarbejde.

Vi har haft besøg fra Chefen for Medicoteknik , der arbejder i Sundhedsministeriet i Ouagadougou. Sammen med en anden chef-medicoteknikker fra Universitetshospitalet i Ouagadougou gik de minutiøst alt igennem for bagefter at lave en rapport, der skal hjælpe dem til at anbringe udstyret på de hospitaler der professionelt kan betjene det.

Noget af udstyret vil blive bragt til det nybyggede hospital ”Blaire Campoure” i Ouagadougou. Det er et prestige hospital, som blev bygget inden den gamle præsident Blaire Campoure blev jaget ud af landet ved en revolution i oktober 2015.
For 2 år siden så jeg hospitalet. Det er et meget fint og stort hospital. Desværre står det (stadig) fuldstændigt tomt uden såvel medicinsk udstyr som inventar så som hospitalssenge m.m.

Af vores mange samtaler kan vi høre, at ”DE” sætter deres håb til, at det kan blive muligt for dem at få mere udstyr fra Danmark i de kommende år, og det vil vi selvfølgelig arbejde hen på, fordi det er en enestående chance, når der nu lukkes danske hospitaler, at kunne videregive meget brugbart udstyr til et land der har så hårdt brug for ”at komme videre”.

AESF har, i tæt samarbejde med DBL-KOONSO, gennem årene fået et meget fint samarbejde op at stå med de offentlige myndigheder, som følger op på de projekter vi gennemfører ved bl.a. at sende læger på kursus.
Indtil nu er der etableret to tandklinikker i Tougan og man modtager nu hjertepatienter til ultrascannings undersøgelser. I øjeblikket er man ved at planlægge, at de også i Tougan kan få det ene af de tre røntgenapparater installeret, samt en øjenklinik. Her må vi afvente til de får bygget det nye hospital i Tougan,..eller et hus til de to specialer. Vi får se hvad tiden bringer. (Hospitalet i Tougan har IKKE røntgenapparatur og en øjenklinik på nuværende tidspunkt, så det bliver et meget stort fremskridt for hospitalet og ikke mindst for indbyggerne at få disse specialer til området. )

I øjeblikket er cheflægen MCD i Tougan ved at arrangere, at Michel og jeg i løbet af denne eller næste uge kan køre til Toma, Dedougou og Nouna i hospitalets bil med chauffør (Min lille Nissan Almera er desværre atter på værksted.) for at se det udstyr de indtil nu har fået. Jeg har bedt om at få lov til at tage billeder. Det vil blive en tur på ca 500 km.

Den 27. januar er Michel og jeg inviteret til bryllup og ”navngivingsceremoni” til Mousas lille nyfødte datter, som blev født i Falcks ambulance på vej til sundhedscentret i Lankoue for ca 2 måneder siden. Det glæder jeg mig meget til.
Nu vil jeg slutte dette lille kapitel med at ønske jer alle et godt nyt år, og tak for jeres støtte og interesse for vores arbejde i året der er gået.

Kærlig hilsen fra Aase i Tougan

Her på vores hjemmeside kan du vælge DONATIONER og følge donationernes udvikling vedrørende vores brøndprojekt i Tourouba.
Donationerne kan også følges via Facebook.

Fra venstre:
Dr. Boena, Ouagadougou, Aase, Michel, Medicoteknik ingeniør i Ministeriet i Ouagadougou, Medicotekniker M. Ouoba.Ouagadougou, og medicotekniker i Tougan.
M. Ouoba, Dominique Tassembedo og dr. Sanou
Inspektion fra Ministeriet i Ouagadougou.
Fra venstre: Aase, Michel Lamboye Dieni, Dominique Tassembedo og M. Ouoba.

Aase Bonde, Burkina, skolen i Tourouba Vestafrika.