Rejsebrev 3 dec 2017

Rejsebrev 3 3. søndag i advent 2017
En helt fantastisk dag.
Landets Premier Minister Paul Kaba Thieba kom lørdag formiddag den 16. dec. til Tougan for at tale om udvikling i Province du Sourou, og for at se hvor langt man er kommet med den nye asfalt vej, der er ved at blive bygget fra Dedougou , Tougan til Ouahigouya. En strækning på ca 200 km.
Om søndagen tog han sig tid til at tale med forskellige personer fra Tougan og omegn. I denne anledning fik Michel og jeg mulighed for at få et møde.
Det var en meget interessant oplevelse at mødes med Paul Kaba Thieba igen. Sidste år, da han overværede den officielle overrækkelse af donationen fra Danmark, tog jeg mig den frihed og sagde til Premier Ministeren, at jeg i 2017 igen vil prøve at få doneret en containertransport og mere hospitalsudstyr til Burkina Faso. Takket være Kurt Skov BWS og Medicoteknik fra hospitalerne i Sønderborg, Aabenraa, Kolding, Fredericia, Vejle, Response/Midtonline, Dentronic i Århus, og Lægehuset Nordborg lykkedes det atter at sende en container til Tougan. Hjertelig tak alle sammen.
Mødet blev holdt på et Hotel i Tougan. Tilstede var Premier Ministeren og hans officielle stab. Hospitalets overlæge MCD Sanou Roland, Michel og jeg fik vores pladser anvist, og MCD lagde ud med at fortælle om de problemstillinger hospitalet har. Derefter præsenterede Michel sig og fortalte om DBL-KOONSO og AESF`s samarbejde siden 2012, og til sidst fik jeg mulighed for at tale.
Igen gav jeg forsigtigt udtryk for, at jeg fortsat vil arbejde hen på at få en container med hospitalsudstyr og inventar til Burkina Faso i 2018, fordi man i Danmark har vedtaget en ny sygehusstrategi, hvor man vil opføre 6 nye supersygehuse, og foretage totalrenovering af nogle af de mindre sygehuse. Ved denne lejlighed vil nogle af de eksisterende mindre sygehuse i Danmark blive nedlagt .
Inventar og udstyr vil i hele denne udvikling blive udskiftet med nyt, og det er her vi sammen har mulighed for at gøre en forskel. Rigtig meget af alt det fine inventar/udstyr er stadig brugbart mange år frem, og kan derfor, hvis det bliver doneret, være med til at hjælpe Burkina Faso ind i en helt ny udvikling til gavn og glæde for os alle.
Under samtalen gav Premier Ministeren på landets og egne vegne udtryk for en stor glæde og taknemmelighed over donationen/donationerne fra Danmark.
Vores arbejde har resulteret i, at man i Sundheds Ministeriet af to årsager har besluttet at bygge et helt nyt sygehus i Tougan .
Det nuværende offentlige Provins sygehus er fra 1957. Med et nyt og større sygehus vil lægerne få bedre plads til at bruge alt det fine udstyr, og for det andet ser man muligheden for at få hospitalet fyldt op med ”nyt” hospitalsudstyr og inventar fra Danmark lige fra senge til operationslamper, ultrascannere, monitorer, røntgenapparatur, instrumenter, to tandklinikker (er i øjeblikket etableret i det gamle hospital) sygeplejeartikler og etablering af en helt ny og tiltrængt øjenklinik med mere.
( I foråret 2016 byggede Sundhedsministeriet et Sundhedscenter i Departemenbyen Lankoue 6 km fra landsbyen Tourouba, og da jeg så det i februar 2017 stod det fuldstændig tomt, intet inventar og udstyr overhovedet, og det er der stadig ikke.
I år fylder vi sundhedscentret med udstyr og inventar fra Danmark. )
Paul Kaba Thieba afsluttede mødet med at sige, at de i Sundheds Ministeriet i Ouagadougou også fremover vil følge op på det arbejde vi laver i Burkina Faso, og det var det bedste han kunne sige, fordi så er ”ringen sluttet” med en giver OG en modtager, når projekterne skal vedblive at være bæredygtige langt ind i fremtiden.
Endnu engang vil jeg på DBL-KOONSO`s , og egne vegne takke jer alle, der på den ene eller anden måde har været med til at støtte vores arbejde i Burkina Faso. Uden JERES hjælp har det ikke været muligt.
Nu vil jeg slutte med at ønske jer alle sammen en rigtig glædelig jul og et godt og inspirerende nyt år.
Kærlig hilsen og en stor tak til alle også fra vores samarbejdspartner Michel , AESF i Burkina Faso
AASE
Tougan

Til venstre : Premierminister Paul Kaba Thieba.
Bagerst fra venstre : Borgmester A. Drabo, Salouka er observatør, Zerbo er observatør
Forrest fra venstre : Kabinet Dir. Sereme, Sosso er observatør, Jack er observatør

Her sidder jeg i samtale med Burkina Faso`s Premierminister Paul Kaba Thieba.
I midten sidder MCD Sanou Roland. Den tomme stol i midten er Michel Dieni`s

Aase Bonde, Burkina, skolen i Tourouba Vestafrika.