Rejsebrev uge 14 -2015

UGE 14
Sortering, rengøring og besigtigelse af udstyr:
Efter nogle meget hektiske dage med sortering og rengøring af alt udstyr kom Preferen i fredags for at gennemgå al materiale med Michel, der er formand for AESF. Preferen var ovenud begejstret for alt hvad han så af udstyr fra Haderslev Sygehus, og ikke mindst alt øjenudstyret vi nu af to omgange har sendt herned.

Preferen får vist udstyret
Preferen får vist udstyret
Han vil med glæde søge Ministeriet i Ouagadougou om lov til at etsablere en øjenklinik på det offentlige hospital i Tougan. Der er ingen øjenklinik i hele Sourou Provinsen, som har ????? indbyggere. Befolkningen har kun mulighed for at blive ”sparsomt” undersøgt af en øjenlæge, som kommer fra en anden provins 100 km fra Tougan 1 gang om året i et par dage, så det vil helt klart gavne den lokale befolkning rigtig meget, når dette projekt lykkes.
Chefen for MCD dr. Kaborei midten, hans medarbejder og Michel til højre
Chefen for MCD dr. Kaborei midten, hans medarbejder og Michel til højre

I dag havde vi besøg af M. Ouattara, der er Surgery Chief, og Messenger M. T. Bassirou. Også de fik gennemgået al udstyr, og var meget taknemmelig og glad over hvad de så.
Surgery chefen og hans medarbejdere på inspektionsbesøg. Her er de ved at se en af de 7 operationsborde vi har med herned.
Surgery chefen og hans medarbejdere på inspektionsbesøg. Her er de ved at se en af de 7 operationsborde vi har med herned.

Senere på dagen kom Chefen for MCD (Medical Center Department) Dr. Kabore, og en medarbejder.
Kabore blev utrolig glad over at se operationsbordene, samt monitorer,Ultrascannerne, mikroskop, elektrocariographerne, øjenudstyret, laserkirurgieapp. og meget mere. Da han er chef for Sourou Provinsens hospital i Tougan, samt alle de små Sundhedscentre rundt omkring i regionen, incl. Lankoue, er det naturligt, at han bliver informeret om hvad AESF, i samarbejde med DBL-KOONSO, har besluttet at give til Sundhedscentrene i Lankoue, Rassoli og Gourbala. Touroubas medicinmand får en lille papkasse med hovedsageligt forbindinger og plaster.
I en af de kommende dage vil vi få besøg af folk fra forskellige afdelinger på hospitalet, så som fødeafdelingen, laboratoriet, skadestuen, børneafdelingen m.fl. De skal hver især udpege det udstyr, som de har mulighed for at gøre brug af.
Også i år har DBL-KOONSO været så heldig at få en ambulance doneret fra Falck. Ambulancen fra sidste år har været flittigt i brug, men de sidste måneder har den stået stille på grund af problemer med gearkassen. Da hospitalet årligt kun modtager 6000 kroner fra Ministeriet til driften af hele hospitalet, er det forståeligt, at der ikke har været penge til istandsættelse. Ministeriet har, efter henvendelse fra Dr. Kabore, givet ham lov til at få ambulancen repareret, så jeg forventer at se den på gaden igen inden jeg rejser hjem. Ambulancen fra i år vil blive doneret til Departementbyen Lankoue, hvor også Tourouba, Rassoli og Gourbala hører ind under.
DBL-KOONSO har i fuld overenstemmelse med vores samarbejdspartner givet AESF det fulde ansvar over al materiale. Det gælder også ansvaret for hvem der i sidste ende skal modtage gaverne. På denne baggrund vil Michel, formand for AESF, i samarbejde med sin bestyrelse, udfærdige et dokument med benævnelse af det hospitalsudstyr, der vil blive doneret til hospitalet samt de tre Sundhedscentre. Dette dokument vil blive sendt officielt til Hochcommisairen, Preferen i Tougan og Lankoue, samt til de offentlige serviceafdelinger under hospitalet. Denne handling vil forhindre evt. salg af de donerede gaver, og at tilegne sig udstyr til eget privat forbrug. AESF vil løbende føre kontrol over de respektive gaver, og herefter sende DBL-KONNSO en rapport.
AASE i Burkina Faso

Aase Bonde, Burkina, skolen i Tourouba Vestafrika.