Rejsebrev uge 14A – 2015

Brøndexcursion uge 14A 2015
Igen har vi haft problemer med vores lille Nissan Almera. Vi skulle ud at se på en brønd i området af Tougan, da bilens nøgle pludselig knækkede. Vi er ikke i besiddelse af en reservenøgle. Gode råd var dyre, som man siger.
Mekanikeren fra Ouaghia og Ramon ved at fikse sammenkoblingen til den nye nøgle
Mekanikeren fra Ouaghia og Ramon ved at fikse sammenkoblingen til den nye nøgle

Michels søn Ramon, der er mekaniker, tog næste dags morgen motorcyklen og kørte til Ouaghia ( 90 km) med den brækkede nøgle. Med sig tilbage havde han en mekaniker, der er ekspert på dette område. I løbet af ca to timers arbejde havde han fikset bilen, så den kunne starte med den nye nøgle. Efter endt arbejde og en god dagløn, kørte han på sin knallert tilbage til Ouaghia.
Næste dag tog vi på brøndbesøg sammen med entreprenørens folk. Brønden er 30 m dyb, og skal forsyne et jordområde på ca 3-4 ha med vand til en køkkenhave. Vi fik demonstreret, hvordan vandet blev hentet op og ledt ud på jorden, og en udførlig forklaring over brøndens opbygning og størrelse. Det er meningen, at der om kort tid skal graves kanaler, så at vandet kan ledes hen til de respektive områder af køkkenhaven.
Jeg har set et sådant anlæg i Lanfjera for to år siden, og det virker bare. De køkkenhaver jeg normalt ser, er der bare en brønd, hvor kvinderne pr håndkraft henter vandet op , og det er et kæmpe arbejde samtidigt med de høje varmegrader i området.
Det er DBL-KOONSO`s håb, at det i samarbejde med AESF i Burkina Faso bliver muligt for os en dag at få etableret en lignende køkkenhave i Tourouba, som den vi her har set. Det vil, sammen med projektet ”Rent drikkevandsprojekt”, give alle indbyggerne i landsbyen et stort kvantespring, der vil medføre et livsnødvendigt helbredsmæssigt og økonomisk løft i deres levestandard, der i kombination med den nye skole, der blev bygget i 2012 og renovering af den gamle skole i 2013 på sigt vil give hele området mulighed for at gå ind i en ny udvikling, der kan komme til at række langt ind i fremtiden. …………
Aase i Burkina Faso

Aase Bonde, Burkina, skolen i Tourouba Vestafrika.