Rejsebrev uge 7 – 2015

UGE 7 2015

Et billede på Mamadous kontor af Province du Sourou med "hovedbyen TOUGAN, og hvor man kan se strækningen på ca 75 km over Kiembara til Lankoue. Den lille landsby Tourouba hører ind under Departemenbyen Lankoue, og ligger ca 6 km øst for Lankoue.
Et billede på Mamadous kontor af Province du Sourou med “hovedbyen TOUGAN, og hvor man kan se strækningen på ca 75 km over Kiembara til Lankoue. Den lille landsby Tourouba hører ind under Departemenbyen Lankoue, og ligger ca 6 km øst for Lankoue.

Den 7. februar var jeg med Michel i Departementbyen Lankoue, hvor der blev afholdt et politisk møde på baggrund af landets krisesituation. Jeg kan se og høre, at folket rører på sig, men det er svært for dem at komme helt frem med deres budskab, da de fleste hverken kan læse eller skrive, og så mangler de rent mentalt også de fornødne ”værktøjer” at arbejde ud fra. Det var bl.a. en af årsagerne til, at indbyggerne havde bedt Michel om at lede mødet, og samtidigt vejlede dem.
Michel er som bekendt en nylig pensioneret universitetsuddannet professor i engelsk og har været i Europa indtil flere gange,hvor han bl.a.i et år har studeret sprog i England. Det er derfor meget indlysende, at han er i stand til at formidle en udvikling fra et STAMMEsamfunds mentalitet over HAVE og AGER brugs mentalitet til en INDUSTRI mentalitet, der endnu er i sin vorden i Burkina Faso.. Den industri der er i landet, er som oftest drevet på udenlandske hænder, og det bliver landets indbyggere jo ikke meget klogere af…………………….

Michel leder mødet og vejleder indbyggerne
Michel leder mødet og vejleder indbyggerne

 

Viceborgmesteren med en politisk plakat........
Viceborgmesteren med en politisk plakat……..

Mødet i Lankoue foregik midt på torvet, og med byens indbyggere som tilskuere. Stole blev sat op i en rundkreds til de indvolverede personer, som en efter en fik mulighed for at ytre sig. Det er typisk for Burkinerne, at når noget går i hårdknude, er der pludselig en person til stede, der laver det hele om til noget som alle folk kan le ad. På den måde afleder de en negativ konfrontation.
På et tidspunkt kunne jeg høre på deres tonefald, at noget var ved at spidse til, og straks kom der en sjov mand hen og fortalte sjove historier, så de alle sammen klukkede af latter. Sproget de talte var på deres stammesprog på henholdsvis MOORE og SAN.

Den sjove mand holder en lattertale ........
Den sjove mand holder en lattertale ……..

Søndag aften den 8. februar mødtes Michel og jeg til en lille uofficiel sammenkomst med den nu nyudnævnede DPENA (Directeur, Provincial, Education, Nationale, Alphabetisation) in Province du Sourou ZERBO MAMASDOU.

Det off. møde hos Mamadou
Det off. møde hos Mamadou

Der var stor gensynsglæde. Jeg mødte Mamadou, da jeg for første gang sammen med Michel besøgte den lille landsby Tourouba i januar 2011. Mamadou var på det tidspunkt skoleinspektør i Kiembara, og her var hans arbejde at føre kontrol over 28 Primærgrundskoler i området. .

Mamadou, Aase og Michel foran Rådhuset.
Mamadou, Aase og Michel foran Rådhuset.

For at få lov til at se skolen skulle vi have en officiel tilladelse fra Mamadou. Senere har han været med til Ceremonien, da den første sten blev nedlagt i januar 2012 og til selve Indvielsen af den nye skole i maj 2012.
Tirsdag den 10. febr. var Michel og jeg på officiel besøg på Mamadous kontor, hvor vi bl.a. ønskede ham hjertelig tillykke med sit nye job, og fortalte ham om vore kommende projekter. Også Mamadou vil til enhver tid meget gerne fortsætte med at være os behjælpelig i vort arbejde.
AASE

Aase Bonde, Burkina, skolen i Tourouba Vestafrika.